Thursday, March 10, 2011

Mesin Motong Getah....






























Hahahahaha....Tetiba plak aku ngat akan benda alah nie...Suatu ketika dulu aku pun pernah guna benda nie...
Tapi sayang tak lama aku dapat menikmati penggunaanya.....Aku pun dah tak tahu kemana perginyer benda nie..Ada lagi
ker mesin peninggalan tok nenek aku nie?@dah jadi makanan tanah...Huhuhuhu....
Menceritakan pasal mesin nie,yang bestnyer sebab masa tu aku masih kecik lagi...Maybe dalam 8 ke 9 tahun umur aku...Takpun belasan tahun la...Aku pun dah tak ingat...Ya Allah,masa tu nak putar mesin nie punyalah susah...yer la,aku pun masih kecik lagi...
Seingat aku,ada 2 jenis mesin yang ditinggalkan...satu yang jenis licin permukaannyer...Yang nie senang sikit aku nak putar jika dibandingkan dengan jenis beralur....Bila dah selesai mak ngan arwah ayah aku kutip susu getah...diaorang akan masukkan getah cair tu ke dalam acuan...ala, macam bekas ais beku zaman dulu2...yang dalam tin tu...Tapi bersaiz besar la...Bila dah kering, proses 'melenyek' pun bermula...Hehehehehe...bestnyer bila ngat balik zaman kanak2 dulu.... Klu la wujud lagi ladang getah yang mak ngan arwah ayah aku usahakan kan best...Nak plak time getah tengah mahal nie...Wakakakaka




Mesin jenis licin...

2 comments:

Bijan Abijan said...

Dulu masa sekolah aku ada la belaja pasal menda nih.

Kat kampung aku pon ada, tapi orang punya.

David Tan said...

HI , mesin getah licin ini ada lagi ?
saya nak beli mesin ini dengan harga tinggi . kalau ada contact saya
David 012-5831314
Wechat / whatsapp : 012-5831314